Item type |
[ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2017-05-30 |
タイトル |
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タイトル |
鉄欠乏食ラットの肝臓,脾臓および褐色脂肪組織における鉄含有量の変化 |
タイトル |
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タイトル |
Change in iron content in the liver, spleen and brown adipose tissue from iron-deficient rats |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題 |
鉄欠乏食 |
キーワード |
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主題 |
褐色脂肪組織 |
キーワード |
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主題 |
組織鉄含有量 |
キーワード |
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主題 |
Iron-deficient diet |
キーワード |
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主題 |
Brown adipose tissue |
キーワード |
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主題 |
Tissue iron content |
雑誌書誌ID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN10434900 |
著者 |
河西, 恵子
荒井, 千穂
名嘉, 一恵
遠藤, 司郎
KASAI, Keiko
ARAI, Chiho
NAKA, Kazue
ENDO, Shiro
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抄録(日) |
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内容記述 |
我々はラットの肝臓,脾臓および褐色脂肪組織の鉄含有量におよぼす鉄欠乏食の影響について検討した。血中ヘモグロビン濃度およびヘマトクリット値は鉄欠乏ラットにおいて有意に減少した。5週間鉄欠乏食を摂取したラットは肝臓重量,副睾丸脂肪組織および後腹壁脂肪組織の重量において減少傾向を,脾臓重量および褐色脂肪組織重量において増加傾向を示した。鉄含有量は5週間の鉄欠乏食処置後,肝臓および脾臓において有意に減少した。一方,褐色脂肪組織における鉄含有量は1週間の鉄欠乏食処置後,有意に減少したが,5週間の処置後は増加する傾向があった。これらの結果は組織中の鉄含有量の変化は肝臓や脾臓と褐色脂肪組織との間で異なる可能性を示唆している。 |
抄録(英) |
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内容記述 |
We investigated the effect of an iron-deficient (ID) diet on iron content in the liver, spleen and brown adipose tissue from rats. Blood hemoglobin concentration and hematocrit value significantly decreased in ID rats. Rats fed ID diet for 5 weeks exhibited tendency to decrease the weight of the liver and epididymal and retroperitoneal adipose tissue and to increase that of the spleen and brown adipose tissue. Iron content significantly decreased in the liver and spleen after ID diet treatment of 5 weeks. On the other hand, iron content in brown adipose tissue significantly decreased after the ID diet treatment of 1 week, while there was a tendency to increase the content after 5 weeks. These results suggest the possibility that change in tissue iron content is different in the liver, spleen and brown adipose tissue from the ID rats. |
書誌情報 |
鎌倉女子大学紀要
en : The journal of Kamakura Women's University
号 10,
p. 147-151,
発行日 2003-03-31
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
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収録物識別子 |
09199780 |