Item type |
[ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2017-05-30 |
タイトル |
|
|
タイトル |
Listeria monocytogenesの増殖抑制に及ぼす有機酸の効果 |
タイトル |
|
|
タイトル |
Inhibitory Effects of Organic Acids on the Growth of Listeria monocytogenes |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
キーワード |
|
|
主題 |
有機酸 |
キーワード |
|
|
主題 |
リステリア モノサイトゲネス |
キーワード |
|
|
主題 |
温度管理 |
キーワード |
|
|
主題 |
微生物学的調査 |
キーワード |
|
|
主題 |
organic acids |
キーワード |
|
|
主題 |
Listeria monocytogenes |
キーワード |
|
|
主題 |
controlled storage temperature |
キーワード |
|
|
主題 |
microbiologycal investigation |
雑誌書誌ID |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN10434900 |
著者 |
坂倉, 有紀
吉田, 啓子
Sakakura, Yuki
Yoshida, Keiko
|
抄録(日) |
|
|
内容記述 |
リステリア症は、環境中に広く存在するListeria monocytogenesを原因とするfoodborne diseaseのひとつであり、新生児、妊婦、免疫不全患者において感染しやすいことが知られている。本研究では、Listeria monocytogenesの増殖抑制に及ぼす有機酸の効果を検討した。その結果、酢酸において、Listeria monocytogenesの強い増殖抑制効果を認めた。有機酸の効果は、同一のpHおよび%濃度において増殖抑制効果の強い順に酢酸>乳酸>クエン酸>塩酸であった。また、食品への添加では、10℃および15℃の保存において0.1%の酢酸を添加することにより、食品の風味を損なわずにListeria monocytogenesの増殖抑制効果を認めた。 |
抄録(英) |
|
|
内容記述 |
Listeriosis is a potentially fatal food-borne disease caused by Listeria monocytogenes, a psychrotrophic bacteria that is widespread in the environment. In this study, we investigated the inhibitory effects of organic acids on the growth of Listeria monocytogenes. As a result, the growth of Listeria monocytogenes was strongly inhibited in acetic acid. Compared at equal initial pH values and % concentration, the relative inhibition effect was acetic acid> lactic acid> citric acid> HCl. The addition of 0.1% acetic acid of food suppressed the growth of Listeria monocytogenes without defects of food flavor when it stored at 10℃ and 15℃. |
書誌情報 |
鎌倉女子大学紀要
en : The journal of Kamakura Women's University
号 15,
p. 35-42,
発行日 2008-03
|
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
09199780 |