ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 鎌倉女子大学紀要 ISSN2423-8635
  2. 紀要 21号

給食施設における献立作成業務実態調査 : 作業の所要時間と標準化にむけて

https://doi.org/10.18990/00000389
https://doi.org/10.18990/00000389
f5c68efc-e0c4-450b-9d21-82d1b59eab34
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00009104079.pdf KJ00009104079.pdf (5.1 MB)
license.icon
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-05-30
タイトル
タイトル 給食施設における献立作成業務実態調査 : 作業の所要時間と標準化にむけて
タイトル
タイトル A Survey on Menu Planning Operations at a Food Service Facility : Standardization of Menu Planning Time and Operations
言語
言語 jpn
キーワード
主題 献立作成業務
キーワード
主題 標準化
キーワード
主題 禁止食品
キーワード
主題 管理栄養士
キーワード
主題 栄養士
キーワード
主題 menu planning operations
キーワード
主題 standardization
キーワード
主題 the number of food items that cannot be included in the menu
キーワード
主題 national registered dieticians
キーワード
主題 dieticians
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10434900
著者 大中, 佳子

× 大中, 佳子

大中, 佳子

Search repository
森政, 淳子

× 森政, 淳子

森政, 淳子

Search repository
石田, 裕美

× 石田, 裕美

石田, 裕美

Search repository
Onaka, Yoshiko

× Onaka, Yoshiko

en Onaka, Yoshiko

Search repository
Morimasa, Junko

× Morimasa, Junko

en Morimasa, Junko

Search repository
Ishida, Hiromi

× Ishida, Hiromi

en Ishida, Hiromi

Search repository
抄録(日)
内容記述 献立は食事の設計品質を示したものであり、 作成には高度な専門知識と技術を要する。 献立を標準化する上で、 栄養管理業務の献立作成作業時間に着目し、 実務における献立作成業務の状況と管理栄養士・栄養士が抱えている課題を調査し、 作業時間を要する因子を検討した。 献立作成の作業時間は、 管理栄養士8.0±6.5時間/週、 栄養士は 7.7 ±6.6時間/週であった。 献立作成の主観的困難さの理由として、 個人の嗜好やアレルギーなどで献立に使用できない食品数 (禁止食品) に関する事例が多くあげられたが、 禁止食品と作業時間の関連がみられなかった。 業務の複雑さとの関連をさらに精査し、 給食経営作業の標準化について検討する必要が示唆された。
抄録(英)
内容記述 Targeting "dieticians" and "national registered dieticians", we conducted a questionnaire to investigate whether there is a difference in the time required for menu planning caused by the difference in the type of license. In addition, we clarify the problems in menu planning. The hours worked for menu planning were 8.0±6.5 per week for national registered dieticians, and 7.7±6.6 per week for dieticians. Regarding the problems related to menu planning, a number of cases were reported with respect to the number of food items that cannot be included in the menu because of personal preferences or allergies. A study on the standardization of menu planning operations is required.
書誌情報 鎌倉女子大学紀要
en : The journal of Kamakura Women's University

号 21, p. 69-75, 発行日 2014-03-31
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09199780
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:11:34.543804
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3